سوراخکاری همیشه کار آسانی نیست مخصوصاً در مواقعی که به اجسام سختی مانند سنگ های گرانیت برخورد می کنیم. در این گونه مواقع اصولاً متههای الماسه معمولی جواب کار ما را نمی دهد و باید از مته های با کیفیت بالاتر استفاده کرد. این دست از مته ها که قابلیت سوراخ کردن مصالحی محکم تر از بتن را دارند به عنوان مته گرانیت می شناسند، که یکی از با کیفیت ترین این تیپ مته، مته های گرانیت آزارا است.
ظاهر مته های گرانیت آزرا مانند مته های الماسه است و در همان دسته بندی قرار میگیرند و مثل مته های الماسه روی سر مته یک قطعه هشتی شکل دارد که به الماسه معروف است. همین زائده ای که در نوک مته وجود دارد وظیفه اصلی سوراخ کردن انواع سنگ های محکم را به عهده دارد.
اما مته های گرانیت آزارا با مته های الماسه آزارا تفاوت های زیادی هم در ظاهر و هم در کیفیت دارد.
از نظر بسته بندی مته های الماسه آزارا در وکیوم های پلاستیکی یک عددی است و رنگ ظاهری مته نقره ای- مشکی می باشد در صورتی که مته های گرانیت آزارا در وکیوم مقوایی قرار داشته و رنگ مته برای تمایز بیشتر، ترکیبی از طلایی و نقره ای می باشد.
بیشتر، افرادی از مته های گرانیت آزارا استفاده می کنند که در صنوف ساختمانی و تاسیساتی شاغل هستند و سوراخکاری سنگ های محکم جزو لاینفک مشاغل آنها به حساب می آید. در خیلی از مواقع، کمبود همین ابزار به ظاهر ساده باعث شده تا کار ناتمام مانده و به نتیجه نرسد.
مته های گرانیت آزارا علاوه بر بتن و سیمان روی سنگهای بسیار محکم مانند گرانیت و صخره و حتی سرامیک موثر است و به راحتی می تواند آن ها را سوراخ کند.
اگر هنگام سوراخکاری مصالح ساختمانی مثل سنگ، به اجسام فلزی برخورد کردیم ممکن است به صورت عمدی یا سهوی به سوراخکاری با همان مته گرانیت به کار خود ادامه دهیم و خودمان را اینگونه توجیه کنیم که مته پرقدرت و با کیفیت گرانیت آزارا به راحتی سنگهای سخت را سوراخ کرده است و حالا یکی دو میل فلز، قاعدتاً نمیتواند جلوی سوراخ کردن ما را بگیرد و نیازی به تعویض مته نبینیم،در صورتی که این کار اشتباه محض است و ممکن است پیامدهای بدی را به همراه داشته باشد و علاوه بر آسیب زدن به مته یا فشار زیاد وارد کردن به دست و دریل، محلی را نیز که در حال سوراخ کردن آن هستیم صدمه بزنیم و به نتیجه دلخواه نرسیم. به عبارت دیگر هم الماسه مته می سوزد و از بین می رود و هم اینکه فلز پشت سنگ هم سوراخ نمیشود.
مته گرانیت آزارا نیز جزو مته های پیچشی یا Twist drill است و دارای قسمتهای مختلفی است مانند ساق مته که داخل سه نظام قرار می گیرد. شیارهایی که برای بیرون راندن خرده سنگها و دیگر مصالح ساختمانی کاربرد دارد و همینطور قطعه الماسه هشتی شکل که به سر مته جوش داده شده و دارای زاویه ۱۱۸ درجه است که با سطح کار، زاویه برخورد مناسبی را تشکیل داده تا بتواند بیشترین کارایی را داشته باشد. مته های گرانیت آزارا هم مانند دیگر مته های گرانیتی که به بازار عرضه می شوند تک الماس هستند، برخلاف مته های الماسه که گاهی ممکن است سر مته به صورت دو الماس متقاطع دیده شود.
الماسه مته های گرانیت آزارا از جنس فولاد کاربید تقویت شده است که دوام، قدرت و استقامت بسیار بالایی را در برابر ساییده و خورده شدن دارند و همین عامل باعث میشود که نسبت به مته های الماسه از کیفیت بالاتری بهره جویند.
شیارهایی که روی مته های گرانیت آزارا تعبیه شده است بعد از قسمت الماسه شروع و تا چند سانتی متر مانده به انتهای مته در دو طرف دیده میشود که با زاویه و عمق مناسب، به راحتی خرده های مصالح را به بیرون منتقل می کند و علاوه بر اینکه مانع از گیر کردن و لب پر شدن الماسه میشود، جلوی افزایش یکباره دمای مته گرانیت را گرفته و به صورت غیر مستقیم از نوک الماسه حفاظت میکند.
گاهی مابین شیارها و در همان راستا خطی نازک و برجسته دیده می شود که در سر تا سر کارگیر مته قابل رویت است و به نام خاک درار شناخته می شود.
چون استحکام بدنه مته های گرانیت خیلی در سوراخکاری موثر نیست برای همین از فولاد نرم ساخته می شود و با نورد کاری و ماشینکاری به صورت قطعات استوانه ای شکل در می آید تا از افزایش بی مورد قیمت مته های الماسه دار و به تبع آن هزینه اضافی برای مصرف کنندگان جلوگیری شود.
مته های گرانیت آزارا با قطرهای مختلفی برای استفادهی صنعتگران و شاغلان این عرصه به بازار عرضه شده است و از سایز ۳ تا ۱۴ میلیمتر که رایجترین اندازه ها برای سوراخکاری هستند را شامل می شود و با توجه به هدفمان از سوراخ کاری باید با دقت قطر مته مورد نظر را انتخاب نمود.
کمترین قطر مته گرانیت آزارا سه میلیمتر بوده و بزرگترین سایز آن ۱۴ میلیمتر می باشد. مته های گرانیت بر خلاف مته های آهن به صورت اعشاری نبوده و اعداد رند شامل۴,۵,۶ و... را شامل می شود زیرا دقت کمتر از یک میلیمتر در سوراخ کردن مصالح ساختمانی خیلی کاربرد ندارد.
دیده شده است که بعضی از برندها مته های خود را ترکیب و در بسته بندی های مختلف به بازار عرضه می کنند مثلاً چند عدد مته الماسه را با چند مته آهن در یک بستهبندی گذاشته و به متقاضیان می فروشند در حالیکه مته های گرانیت آزارا به صورت تک تک وکیوم شده و در جعبه های مقوایی ۲۰ عددی با طراحی زیبا به صنعتگران و مصرف کنندگان خانگی عرضه می شود تا بتوانند اولاً به صورت حرفه ای خرید کرده و ثانیاً بر اساس نیاز و مصرفی که دارند انتخاب کنند و در این شرایط اقتصادی هزینه کمتری را متحمل شوند.
برای سوراخ کردن،دانستن و اجرا کردن چند نکته مفید که باعث تسریع و تسهیل در امر سوراخکاری میشود میتواند در خیلی از مواقع راهگشای کار ما باشد و از هدر رفت وقت و انرژی و ابزار جلوگیری کند.
اولین نکته این است که باید با توجه به ابعاد و اندازه سوراخ قطر مته مورد نظر را انتخاب کنیم مثلا بارها دیده شده است که به جای استفاده از مته گرانیت با قطر مناسب به اشتباه از مته کوچکتر استفاده شده است و برای اینکه به اندازه سوراخ مورد نظر دست پیدا کنند سعی می کنند با چرخاندن مته و عقب و جلو کردن، سوراخ را گشادتر کنند که علاوه بر خطرات احتمالی، باعث آسیب زدن به مته یا شکستن آن داخل سوراخ می شوند و به گیربکس دریل فشار زیادی وارد می کنند
دومین موردی را که باید مورد توجه قرار داد این است که ساق مته باید دقیقاً در وسط زبانه های سه نظام قرار بگیرد و با آچار خوب سفت بشود تا مانع از هرزگردی سه نظام دریل و جاماندن مته داخل سوراخ شود.
سومین مسئلهای که باید هنگام استفاده از مته های گرانیت آزارا مدنظر قرار داد این است که دریل در حالت چکشی و راست گرد باشد زیرا در این صورت است که مته های گرانیت آزارا در هر دو حالت چرخشی و ضربهای میتواند سریعتر به داخل سنگ فرو رفته و پیشروی کند در واقع مته همینطور که در حال چرخش است با ضربات چکشی دریل که به انتهای مته وارد می شود آن را به صورت آرام به داخل کار هدایت می کند. مهم است که بدانیم، مته های آهن با ساییدن حفره را ایجاد میکنند ولی مته های گرانیت با خرد کردن و ضربه زدن پیشروی می کنند.
مورد قابل توجه دیگر این است که برای جلوگیری از آسیب هایی که هنگام سوراخ کاری به چشم یا انگشتان وارد می شود بهتر است از عینک محافظ و دستکش های مناسب استفاده کرد.
در سوراخ کاری هایی با تعداد زیاد، باید مراقب بالا رفتن دمای نوک الماسه باشیم و مابین سوراخکاری ها کمی مکث کرده تا دمای مته پایین بیاید. در صورت امکان از مواد خنک کننده و روغن های روان کننده استفاده کرد و تا جایی که مته شیار دارد را با آن آغشته کرد.
ابتدای شروع سوراخکاری وقتی که نوک مته گرانیت آزارا را در مرکز محل سوراخ کاری گذاشتیم ابتدا با دور کم دریل شروع کرده و بعد از چند میلیمتر پیشروی می توان با دورهای بالاتر سوراخکاری را سرعت بخشید. این کار از لیز خوردن مته و جابجا شدن سوراخ جلو گیری میکند و کار تمیزتر و حرفه ای تری را به ما تحویل میدهد.
بعد از پایان کار و خنک شدن مته آن را از سه نظام بیرون آورده، با فرچه سیمی شیارها را تمیز و با پارچه ای که با روغنهای روانکار آغشته شده، مته را پاک و سه نظام را تمیز میکنیم.
برای جلوگیری از ساییده شدن مته ها با یکدیگر و افتادن خط و خش مخصوصاً روی مته های آهن، بهتر است که برای مته ها جای مناسبی را در نظر گرفته و از تماس بی مورد آنها با یکدیگر اجتناب کرد.